Una dintre problemele care poate duce la risipa alimentară este lipsa informării sau informarea greșită despre metodele de conservare ale fructelor și legumelor. E important să știm că una dintre cele mai eficiente metode de conservare este congelarea, deoarece este sănătoasă și sigură, și oferă numeroase beneficii pentru că ne ajută să ne bucurăm de vitaminele din fructe și legume în perioada rece a anului. Ca metodă de conservare pe termen lung a fructelor și legumelor, congelarea este considerată superioara conservei și deshidratării, în ceea ce privește păstrarea proprietăților nutritive ale acestora.
Cum are loc procesul de congelare
Congelarea implică scăderea temperaturii produsului la -18 ° C sau mai puțin, astfel întârziind creșterea microorganismelor și enzimelor care provoacă deteriorarea alimentelor. Este un proces care nu solicită mult efort, deoarece nu e nevoie să ne gândim la aciditatea legumelor (ca în procesul de conservare) sau la utilizarea ingredientelor adiționale. De asemenea, fiecare își poate crea propriul său mix de legume numai bun de pus în supe, tocane sau alte bucate.
Fructele, și în special legumele, trebuie opărite înainte de a fi adăugate în congelator. Pentru opărire, ele se spală bine de impurități și se taie în bucăți egale pentru a se găti uniform. Apoi se adaugă în apa clocotită și se lasă pentru o perioadă de 1-5 minute, în funcție de fructă sau legumă. După aceasta, ele se transferă rapid într-un bol cu apă rece (aproximativ 15°C), pentru a opri procesul de gătire, de a stopa activitatea enzimelor și a păstra culoarea. Este important să cunoaștem că fructele sau legumele fierte și apoi congelate, trebuie să fie lăsate să se răcească, însă nu mai mult de 30 de minute, deoarece se pot dezvolta bacterii. Ele se şterg cu un prosop de bucătărie, ca să nu mai rămână apă pe ele.
Pentru păstrarea la congelator pot fi utilizate pungi de plastic, însă se recomandă utilizarea ambalajelor rezistente și impermeabile, special concepute pentru congelator. Se pot utiliza și recipiente din aluminiu cu capac sau cutii din plastic. De asemenea, se recomandă să indicăm pe ambalaje denumirea fructelor și legumelor pe care le-am pus în pungi și data de congelare.
Pungile cu legume și fructe congelate trebuie să conţină cât mai puţin aer, de acceea ar fi bine să le umplem cât mai bine și să eliminăm la maxim aerul din ele.
Reguli de bază la congelarea fructelor și legumelor:
- Fructele și legumele trebuie să fie proaspete. Părțile moi sau pătate trebuie îndepărtate;
- Nu este indicat să nimerească lichid atunci când ambalăm fructe și legume;
- Pungile cu vacuum, chiar dacă sunt mai scumpe, sunt mai eficiente și fac alimentele congelate să reziste mai mult;
- Fructele de dimensiuni mai mari, cum ar fi caisele, piersicile, perele, prunele, se taie în cubuleţe mici, după ce anterior li s-au scos sâmburii;
- Căpșunele sau pomușoarele (afinele, zmeura, murele) pot fi congelate întregi;
- Sucurile de fructe sau sosurile pot fi congelate și ele, în borcanele sau alte recipiente de sticlă;
- Majoritatea legumelor (boabele, roşiile, porumbul, morcovii, dovleceii) se introduc în apă clocotită sau se lasă chiar câteva minute la fiert în apa fierbinte, după care se trec rapid printr-un jet de apă rece;
- Ardeii pot fi congelaţi imediat după ce au fost spălaţi cu apă rece, iar vinetele se pot congela atât în forma lor proaspătă, dar după ce au fost scufundate în apă fierbinte, cât şi după ce au fost coapte pe grătar şi li s-a îndepărtat coaja;
- Pătrunjelul, mărarul sau leuşteanul se congelează după ce au fost spălate, şterse cu prosopul de hârtie şi lăsate să se usuce. Se pot congela atât întregi, cât şi tăiate mărunt;
- Fructele şi legumele congelate trebuie consumate în cel mult un an – un an şi jumătate de la data congelării, pentru că pe măsură ce timpul trece îşi vor pierde din calităţile nutritive.
Fructele și legumele le putem congela singuri sau le putem procura de la companiile locale. Pe acest link găsiți mai multă informație despre congelarea industrială, dar și lista producătorilor locali ce oferă astfel de produse.