Calendar
09 October 2019 Noutăți

Cum se cultivă perele în Moldova. O vizită în livada lui Mihai Gorgos din Băcioi

Cum se cultivă perele în Moldova. O vizită în livada lui Mihai Gorgos din Băcioi

Perele sunt unele din cele mai preferate fructe ale toamnei. Dulci, zemoase, aromate și foarte sănătoase, ele reprezintă o sursă ideală de nutrienți în această perioadă a anului. Sunt considerate surorile merelor, deoarece fac parte din aceeași familie, având aproximativ aceeași perioada de dezvoltare și conținând aceleași vitamine și minerale.

Lângă satul Băcioi se află livada de pere a antreprenorului Mihail Gorgos (SRL “DDD Gorgos”). Ea se întinde pe o pantă de 4,5 ha, pe care cresc copaci de peri pitici, însă bogați în fructe, de soiuri locale: Sentyabrskii, Oktyabrskii și RX. Au fost altoiți pe păr sau gutui. Fructele sunt de mărime medie și mare, aromate și foarte dulci, se recoltează în perioada: octombrie, începutul lui noiembrie. Livada are 7 ani, însă pomii au intrat rod, doar cu doi ani în urmă.

În procesul de creștere, ca îngrășământ au fost utilizate deșeurile compostate, irigarea a fost realizată manual, însă în general, cultura părului nu este foarte pretențioasă, este destul de rezistentă și mai puțin vulnerabilă la boli.

Pe lângă livada de pere, Mihai Gorgos mai deține o livadă de prune, pe o suprafață de 15 ha (soiuri: Stanley și Kabardinskaya) și un depozit special utilat pentru deshidratarea lor. În anul viitor, antreprenorul planifică să procure utilaj și pentru uscarea perelor.

Ca și mulți alți agricultori, problemele de bază cu care se confruntă afacerea, este lipsa forței de muncă (în special în perioada de recoltare) și a piețelor de desfacere.

Recomandăm doritorilor să meargă în livada lui Mihai Gorgos, pentru că făcând abstracție de aspectul pomilor pitici, fructele sunt într-adevăr delicioase, iar în plin sezon este bine să ne bucurăm de beneficiile pe care ni le oferă, mai ales că conţin şi foarte puţine calorii.